
De Radboud Docenten Academie verzorgt universitaire lerarenopleidingen voor studenten die docent willen worden in het voorgezet onderwijs. Dit doet zij in samenwerking met de faculteiten van de Radboud Universiteit en de (opleidings)scholen, zoals IN* oost. Samen opleiden is een belangrijk speerpunt in onze visie op leren en opleiden. Daarnaast verzorgt de docentenacademie nascholing voor docenten uit het voortgezet onderwijs in het kader van ‘een leven lang leren’.
Van elke docent wordt verwacht dat hij of zij een gedegen kennis heeft van het (school)vak, een focus heeft op het leren van leerlingen en vanuit een pedagogische visie een bijdrage kan leveren aan de identiteitsontwikkeling van die leerlingen. Dat is de basis. Voor de Radboud Docenten Academie, is die basis alleen onvoldoende.
De samenleving heeft behoefte aan leraren die niet alleen hun vak beheersen, maar ook kritisch kunnen denken en creatief en ondernemend zijn. Daarom heeft de docentenacademie in samenspraak met de faculteiten van de Radboud Universiteit en de scholen in de regio het beroepsbeeld ontworpen van de docent die zij wil opleiden: de zogenaamde Radboud VO-docent. Deze Radboud VO-docent is creatief en vernieuwend, heeft een onderzoekende houding, is pedagogisch trefzeker en manifesteert zich als een krachtige professional met een sterke beroepsidentiteit. Dit beroepsbeeld is leidend bij de verdere ontwikkeling van het onderwijscurriculum (opleiding en nascholing) en de onderzoeksprojecten die opgestart zijn c.q. worden.
Het onderwerp van het onderzoeksprogramma is Cultivating Creativity in Education. Centraal in dit programma staat de vraag hoe zowel docenten als leerlingen uitgedaagd kunnen worden om hun talenten in de volle breedte te ontwikkelen.
De Radboud Docenten Academie wil docenten opleiden die in staat zijn om mee te denken over de vraag hoe we het onderwijs weer maken tot een plek waar leerlingen kritisch leren denken en gevormd worden tot creatieve en ondernemende burgers. En dat doet zij graag samen met de scholen!